mt

Alkuvuosi

Helmikuussa hovioikeus tuomitsi Susan Ruususen ja Kari Ojalan sakkoihin pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Oikeus ei katsonut, että Matti Vanhasen yksityisyydensuoja olisi hänen poliittisesti merkittävän asemansa vuoksi alentunut. Oikeuden mukaan myöskään pääministerin julkinen valehtelu kohun yhteydessä ei ollut yhteiskunnallisesti merkittävää.

Maaliskuussa eduskunta hyväksyi sähköisen viestinnän tietosuojalain muutoksen, joka antoi Internetin yhteisötilaajille oikeuden selvittää verkon käyttäjien tunnistamistietoja. Lain myötä esimerkiksi yritykset saavat mahdollisuuden muun muassa sähköpostien ja pikaviestinpalveluiden tarkkailuun. Poliisilla vastaavia oikeuksia ei ole. Perustuslakivaliokunta ei katsonut lakiesityksen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa, ja laki säädettiin tavanomaisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Oikeusoppineiden näkemykset ohitettiin.

Toukokuussa oikeus jätti tutkimatta Matti Nikin tekemän valituksen vuonna 2006 säädettyä Internet-suodatusta kritisoivan lapsiporno.info -verkkosivuston sensuroimisesta. Oikeuden mukaan poliisin estotoimenpiteistä ei voi valittaa oikeuteen. Päätös varmisti, ettei Suomeen luodun ennakkosensuurijärjestelmän lainvoimaisuutta valvo kukaan eikä suodatuksesta voi valittaa oikeuteen.

Tällä hetkellä toimittajien lähdesuojaa ollaan heikentämässä.

Mitä täällä tapahtuu?


11.6.2009

Previous: Ilmaisen kanssa
Next: Toimiva vaihtoehto